C

AVL onderzoekers Marleen en Hugo zwemmen voor borstkankeronderzoek

Claudia Berenstein

Samen met mijn collega Hugo Horlings (patholoog) zwem ik deels mee tijdens de Elfstedentocht van de Maarten van der Weijden Foundation. Wij zijn namelijk ontzettend vereerd dat de Maarten van der Weijden Foundation zich gaat inspannen om het bedrag van bijna €600.000 in te zamelen om ons onderzoek naar triple-negatieve borstkanker (TNBC) in het Antoni van Leeuwenhoek te kunnen realiseren.

Twintig procent van de borstkankerpatiënten heeft triple-negatieve borstkanker (TNBC). TNBC is een heterogene ziekte met subgroepen met een agressieve vorm, maar ook patiënten met een gunstig ziektebeloop. In deze TNBC-patiënten met een uitstekende prognose worden veel immuuncellen in de tumor gezien (tumor-infiltrerende lymfocyten, TILs). Het eigen immuunsysteem van de patiënt houdt namelijk de tumorcellen onder controle waardoor er geen uitzaaiingen kunnen ontstaan. Ondanks dat er nu vele internationale studies zijn die de sterke link tussen hoge TILs en goede prognose aantonen, worden de TILs niet bepaald bij TNBC-patiënten. Dit komt omdat pathologen hier een training voor nodig hebben.

Met de gelden van de Maarten van der Weijden Foundation willen we met behulp van digitale pathologie en Artificial Intelligence de TILs bepalingen introduceren in alle ziekenhuizen in Nederland. Vervolgens willen we met de gelden een klinische trial doen bij TNBC-patiënten die hoge TILs hebben (>=75%). Momenteel krijgen al deze patiënten namelijk een standaardbehandeling met gedurende 5 maanden chemotherapie met drie of vier soorten chemo-middelen. Voor patiënten met veel TILs in de tumor is dit een enorme overbehandeling, omdat we weten dat de overleving van TNBC-patiënten met hoge TILs uitstekend is, zelfs zonder chemotherapie. In deze klinische trial zullen we in TNBC-patiënten met hoge TILs onderzoeken of we de chemotherapie kunnen weglaten terwijl de prognose wel uitstekend blijft en of dit weglaten van de chemotherapie de kwaliteit van leven van deze patiënten inderdaad ten goede komt.

Wij hopen dat je wilt bijdragen aan dit voor veel vrouwen belangrijke onderzoek. Alvast hartelijk dank.

Dr. Marleen Kok – Internist oncoloog & groepsleider
Hugo Horlings – Patholoog
Antoni van Leeuwenhoek

Opgehaald

1.950
77% bereikt van mijn streefbedrag € 2.500